Μάθημα ζωής: Το εμβόλιο έναντι του ιού HPV.

Τη Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η ενημερωτική συνάντηση για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού των παιδιών μας έναντι των HPV σχετιζόμενων καρκίνων με τίτλο «Εμβόλιο HPV: Πότε και γιατί πρέπει να το κάνουν τα παιδιά μας;»  Για πρώτη φορά είχαμε την δυνατότητα παρακολούθησης εκδήλωσης και δια ζώσης και διαδικτυακά.

Οι εξαιρετικοί Δρ. Ελένη Γαλάνη (Ογκολόγος-Παθολόγος, Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των Women for Oncology Hellas) και Μιχάλης Νικολάου, (Ογκολόγος-Παθολόγος, μέλος του Δ.Σ. της Ε.Ο.Π.Ε.), οι οποίοι έχουμε τη χαρά να ανήκουν στη Κοινότητα του Σχολείου μας, μας ενημέρωσαν διεξοδικά κατ’ αρχήν για τον ιό HPV και τους υπότυπούς του (είναι πολλοί) και κατόπιν για το σωτήριο εμβόλιο κατά του εξαιρετικά επικίνδυνου αυτού ιού.

• Μάθαμε, μεταξύ άλλων, ότι δεν προκαλούν μόνο τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, όπως συχνά αναφέρεται, αλλά σε αυτούς οφείλεται και ένα σημαντικό ποσοστό των καρκίνων του πρωκτού, του πέους, του κόλπου, του αιδοίου αλλά και καρκίνων της περιοχής της κεφαλής όπως του φάρυγγα και του στόματος.
  • Ο εμβολιασμός έναντι των HPV αφορά και τα κορίτσια και τα αγόρια.
  • Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται νωρίς στα παιδιά, πριν την έναρξη της σεξουαλικής ζωής τους, καθώς οι ιοί HPV είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενοι, και αυτό αφορά οποιαδήποτε επαφή ακόμα και αν δεν υπάρχει ολοκληρωμένη σεξουαλική πράξη.
  • Το εμβόλιο έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων. Συνεπώς, αφορά πλέον και κορίτσια και αγόρια και είναι δωρεάν έως τα 18 έτη.
  • Το εμβόλιο HPV δεν έχει παρενέργειες, παρά μόνο πιθανό οίδημα στο σημείο έγχυσης ή την αντίδραση φόβου του παιδιού στη βελόνα που αφορά όλα τα εμβόλια.

Εκφράζομαι τις ευχαριστίες μας στους εξαίρετους ομιλητές και δεσμευόμαστε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες επίκαιρες ενημερώσεις/ομιλίες, για την προστασία της υγείας και το «ευ ζην» γονέων και παιδιών.