Φαγητό στο Σχολείο

Το πρώτο μεγάλο άγχος είναι συνήθως το φαγητό στο σχολείο…

Σας παραθέτουμε μερικές προτάσεις που ίσως σας διευκολύνουν:

Φαγητό στο Νηπιαγωγείο

Εσείς οι γονείς του Νηπιαγωγείου έχετε να φροντίσετε μεταξύ άλλων και για την καθημερινή φροντίδα της διατροφής των παιδιών. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της διαπαιδαγώγησης και ανάπτυξης. Πρακτικά λοιπόν αυτό σημαίνει ότι θα έχουν τα παιδιά μαζί τους τουλάχιστον 2-3 μερίδες φαγητού ή σνακ. Αυτό είναι σίγουρα κάτι που δυσκολεύει πολλές οικογένειες ως προς το τι θα είναι αυτό που τα παιδιά θα δεχτούν να φάνε, δηλαδή το τάπερ να μην γυρίσει πίσω στο σπίτι γεμάτο. Σκοπός είναι το παιδί να έχει μαζί του κάτι θρεπτικό το οποίο θα καταναλώσει στο σχολείο.

​Γεύματα από το σπίτι

Όσοι λοιπόν μπορείτε να παρασκευάζετε μικρά γεύματα πλούσια σε φαντασία και θρεπτική αξία με φρούτα και λαχανικά κομμένα σε μικρές μερίδες αλλά και μαγειρεμένο φαγητό όπως αυτό που θα έτρωγε το παιδί στο σπίτι είναι μια καλή λύση. Ένας ωραίος τρόπος προσέγγισης είναι να οργανώσετε μαζί με το παιδί στο σπίτι την τσάντα του και να συμμετέχει και αυτό ενεργά στην ετοιμασία της. Φτιάξτε το εβδομαδιαίο πλάνο φαγητού ούτως ώστε να μην αναρωτιέστε κάθε μέρα για το τι θα φάει την επόμενη. Αυτό θα σας γλυτώσει πολύ χρόνο. Όσπρια, κοτόπουλο, λαδερό, κόκκινο κρέας, ζυμαρικά, σαλάτες διάφορες εποχής, φρούτα εποχής, λαχανικά σε μερίδες και ξυροί καρποί είναι ένα παράδειγμα για το πως μπορείτε να διαμορφώσετε το μενού της εβδομάδας.

​Τα σκεύη

Τα σκεύη που θα χρησιμοποιεί το παιδί θα πρέπει να είναι όσο πιο απλά και εύχρηστα γίνεται ούτως ώστε να μην το αποτρέψουν από το να συμμετέχει στην ομάδα και να φάει. Χρησιμοποιώντας σκεύη που κλείνουν καλά αποφεύγουμε τις διαρροές φαγητού. Στο εμπόριο υπάρχει πληθώρα από ανοξείδωτα και πλαστικά δοχεία φαγητού. Μπορείτε να αποφύγετε τα σκεύη μιας χρήσεως ώστε να μειώσετε τη χρήση των πλαστικών απορριμάτων. Το σχολείο φροντίζει για την ανάπτυξη όλων αυτών των απαιτούμενων δεξιοτήτων και της ανεξαρτησίας των παιδιών αλλά κι εσείς από τη μεριά σας καλείστε να οργανώσετε καλά την τσάντα με το φαγητό ούτως ώστε να είναι εύκολο στα παιδιά να λειτουργήσουν στο καινούριο τους περιβάλλον. Για τους Προνηπίους αλλά και τους Νηπίους, μία τσάντα λοιπόν γερή είτε πλάτης είτε με ροδάκια, που να χωράει άνετα τα τάπερ με το φαγητό, την πετσέτα που στρώνουν μπροστά τους τα παιδιά στο τραπέζι, το κουταλάκι και το πιρουνάκι, το ποτήρι ή παγούρι είναι ο εξοπλισμός που θα σας χρειαστεί.

Καντίνα

Τα παιδιά του Νηπιαγωγείου προαυλίζονται στην μεγάλη αυλή άλλες ώρες από αυτές των παιδιών του Δημοτικού. Αυτό τους δίνει την δυνατότητα να εξοικειωθούν με το περιβάλλον της μεγάλης αυλής χωρίς την παρουσία των μεγαλύτερων παιδιών. Η καντίνα εκείνη την ώρα είναι ανοιχτή με την κυρία Χριστίνα να έχει επιμεληθεί τα πάντα πολύ αγάπη. Οι επιλογές που έχουν τα παιδιά είναι πολλές και είναι επίσης μια ευκαιρία να εξοικειωθούν με τη χρήση των χρημάτων. Εσείς σιγουρευτείτε ότι έχουν το ποσό που τους χρειάζεται ώστε να πάρουν αυτό που θέλουν. Σε κάθε περίπτωση να θυμάστε ότι τα χρήματά που τους δώσατε μπορεί να χαθούν ή να γίνουν κέρασμα προς φίλους.
Όπως και να έχει… η προσπάθεια μετράει!
Δείτε το Μενού Καντίνας 2023-2024

 

Lunch Box

Μια άλλη λύση για όσες οικογένειες το θέλουν είναι το Lunchbox. Πρόκειται για την παράδοση μεσημεριανού γεύματος σε όσα παιδιά επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Φαγητό για τα παιδιά του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού κάθε μέρα. Ο chef Dominique Perrot, συνεργάτης από το 2016, φέρνει φρεσκομαγειρεμένο φαγητό αποκλειστικά για τα παιδιά. Ένα μενού που καλύπτει διατροφικά τις ανάγκες των παιδιών αλλά και τα ενθαρρύνει να πειραματίζονται δοκιμάζοντας νέες γεύσεις. Το κάθε lunchbox περιέχει μία μερίδα φαγητό, σαλάτα και ζυμωτό ψωμί. Οι γονείς μπορούν να επιλέγουν από 1 έως 5 γεύματα την εβδομάδα.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το σχολείο.